Sendika Üyeliği Nedir?

Sendika Üyeliği Nedir? Bu içeriğimizde sizlere sendika üyeliği nedir? Üyelik sorgulama ve askıya alınma durumları hakkında sizlere bilgiler sunacağız. İşbu sendika kanunu 6356 sayılı Sendika ve Toplu iş sözleşmesi kanunu 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile birlikte işçi ve işveren sendikaları ile belirli kuruluşların yönetimi, denetim, işleyiş, örgütlenme ve çalışmaya ilişkin usul ve esaslar ve işçi ve işverenlerin karşılıklı olarak sosyal ve ekonomik durumlarının yanı sıra çalışma şartlarını da belirlemek üzere toplu sözleşmeler yapması gibi esasları düzenlenmektedir. 

Sendika Üyeliği Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sendika üyeliği sorgulama işlemleri her vatandaş tarafından belirli aralıklarla sorgulanması ve takip edilmesi gereken işlemlerden bir tanesidir. Ülkemizde gelişen teknolojiler ile birlikte e-devlet uygulaması aracılığıyla kolay ve hızlı bir şekilde sendika üyeliğinizin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Sendika üyelik bilgilerin e-devlet sistemlerinde kayıtlı olarak bulunmaktadır. Sizlerde sendika üyeliği sorgulama işlemleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız aşağıdaki yönergeleri izleyebilirsiniz. 

Öncelikle sendika üyeliğinizi sorgulamak için e-devlet şifrenizin bulunması gerekmektedir. E-devlet şifresine sahip değilseniz adresinize en yakın PTT şubesine kimliğiniz ile birlikte giderek şifrenizi alabilirsiniz. Sahip olduğunuz E-devlet şifresi ile birlikte turkiye.gov.tr adresine girerek İşçi sendika üyelik işlemleri veya işveren sendika üyelik işlemleri yazarak kolay bir şekilde sorgulamanızı yapabilirsiniz. 

Sendika üyeliği sorgulama işlemleri internet ortamından yapılabileceği gibi aynı zamanda telefon yoluyla da öğrenme şansına sahip olabilirsiniz. Cep telefonundan 160 numaraları hattı arayarak e-devlet şifreniz ile birlikte Sendika Üyeliği Sorgulama işlemlerinden işlemlerinizi kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. 

 

Sendika Üyeliği İptali Nasıl Olur?

Her işlemde kolay bir şekilde üye olunabildiği gibi iptal işlemleri de kolay bir şekilde yerine getirilmektedir. Sendikalardan ayrılma işlemleri 4688 sayılı Kamu görevlileri ve toplu sözleşme kanununda düzenlenmiştir. Bu hususlara göre:

  • Her üye sendika üyeliğinden kolay bir şekilde çekilebilmektedir.
  • Üyelikten çekilmek isteyen kamu görevlisi üye iptal formunu üç nüsha olarak doldurarak gerekli bölümleri imzalaması gerekmektedir. Gerekli evrakları eksiksiz bir şekilde dolduran kamu görevlisi ilgili kuruma evrakları göndererek üyelik iptalini gerçekleştirebilir. Evrakları teslim alan sendika görevlileri tarih ve kayıt numarası verilen çekilme evrakını bildiriminin bir suretini imzalayarak üyeye verilmektedir. 
  • Üyelikten çekilme işlemleri kamu işverenine başvurduktan sonra 30 gün içerisinde geçerli olmaktadır. Verilen bu süre içerisinde ilgili kişinin başka bir sendikaya üye olduğun bu süre bittikten sonra yapılmaktadır. 
  • Bir üyenin sendikadan çıkarılması kararı sendika merkez meclisi tarafından verilir. İşten çıkarılma kararı, işten çıkarılan kişiye ve işverene yazılı olarak bildirilir. Üyeler, çıkarma kararına tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde itiraz edebilirler. Mahkeme iki ay içinde nihai kararını verdi. Üyelik, çıkarma kararı kesinleşene kadar devam eder.
  • Sendika şubeleri, birlik veya federal kurum üyelikleri, pozisyonları ve farklı hizmet kollarına atanmaları, birlik üyelerinin üyelikleri, bunların birlik şubeleri ve sendika organlarına (sahip olduğu gibi) süresi sona erer, ancak varsa federal kuruma karşı sorumlulukları devam eder.  Emeklilerin sendika şube, birlik veya konfederasyon organlarındaki görevleri seçildikleri sürenin sonuna kadar devam eder.

Üyeliğin devam etmesi veya askıya alınması durumları 2821 sayılı Sendikalar kanununda açıkça belirtilmiştir. 

Sendika Üyeliği Hangi Durumlarda Askıda Kalır?

Sendika üyeliği bazı durumlarda askıya alınmaktadır. Askıya alınma işlemleri ile alakalı genel hususlar aşağıda listelenmiştir. 

  • İşkolunu değişten üyelerin sendika üyeliği kendiliğinden son ermektedir. 
  • İşçi sendikayı üyesinin bir yılı geçen işsizlik sürelerinde üyeliği askıya alınmaktadır. 
  • Üye kişi askeri ödev sebebiyle silah altında alındığında üyelik ilişiği askıya alınmaktadır.