Gayrimenkul Hukuku

Gayrimenkul Hukuku

Gayrimenkul hukuku, esas olarak gerçek kişiler ile kurumlar arasında yer alan arsa, arazi, daire, ev, apartman gibi taşınmazların ilgili kanun ve mevzuatlar çerçevesinde incelenmesini sağlayan bir hukuk dalıdır. Bu kapsamda ilgili dava türleri, konut, arazi, bina, tarla gibi gayrimenkul davalarından meydana gelir. 

Gayrimenkul hukuku, medeni hukuk çerçevesinde yer almaktadır. Arsa, ev, daire, apartman gibi taşınmazlar için düzenlenen hukuk kurallarını kapsamaktadır. Gayrimenkul hukuku, eşya hukukunun değerli bir parçasıdır. Tek bir dava içerisinde diğer hukuk dallarıyla girift şekilde biçimlenmektedir. Genel olarak asliye hukuk mahkemelerine görülen Gayrimenkul Hukuku davaları, taşınmazların bulunmuş oldukları yerlerdeki görevli mahkemelerde açılan dava şekilleridir.

Gayrimenkul Hukuku Davaları

  • Tapu Davaları: Gayrimenkul davalarında yer alan tapu davaları, tapu kaydı veya tapu iptali gibi dava türlerini kapsar. Hukuka aykırı bir düzenlemede tapu davaları açılır ve mağduriyetin önüne geçilir. İlk derece hukuk mahkemesi tapusuz bir avukatın avukatı tarafından icra edilebilir.
  • Tazminat Davası: Gayrimenkul davalarından biri olan tazminat davalarında haksız gayrimenkul ihlali söz konusudur. Bunun yine ilk derece hukuk mahkemesinde açılan bir dava izlediği anlaşılır.
  • Kamulaştırma Davaları: Gayrimenkul hukuku davalarında yer alan kamulaştırma davaları, özel mülk ve arazinin fiyatını sabitleyerek karşıt kamulaştırma işlemlerini içerir. Belediyelere ve kamu kurumlarına açık olabilir.
  • Kiracılık Davası: Bir kiracı veya ev sahibi tarafından kira fiyatları veya tahliyeler konusundaki anlaşmazlıkları çözmek için açılan kiracılık davalarıdır. Kira sözleşmesine uymayan taraflar birbirlerine dava açabilirler.
  • İzaley-i Şuyu Davaları: Ortaklık içeren mallarda bulunan ortaklıkların bitirilmesi amacıyla açılan davalar. Taksim veya satış yoluyla ortaklıklar kesin olarak bitirilmektedir.

Gayrimenkul Hukuku Hakkında Merak Edilenler

1- Paylı mülkiyet ne demektir?

Paylaşılan sahiplik, tek bir projede birden fazla kişinin eşit hisseye sahip olmasıdır. Mallar paylaşılmadığı sürece bir şeyin mülkiyetidir. Bu nedenle ilgili taraf olarak diğer tarafın rızası olmaksızın konu ile ilgili ticaret, rehin, haciz ve diğer işlemler yapılamaz.

2- Bölünemez parçalar nelerdir? 

Ana şeyin ayrılmaz bir parçasıdırlar ve yapısı değiştirilmedikçe ve hasar görmedikçe ondan ayrılamazlar. Ana şeye sahip olan, bileşenlerine de sahip olur. Örneğin, aksi belirtilmedikçe, bir binanın garajı veya balkonu sahibinin takdirindedir.

3- Tazminat davası nedir? 

Bu, mülk sahibi tarafından mülkü kullanma hakkı olmayan birine karşı açılan bir davadır. Örneğin, kendisi için kullandığı ev sonradan işgal edilmişse ve ev bırakılmamışsa dava açıp tazminat talep edilebilir. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından yönetilir.

4- İşgal nasıl yapılır? 

Tapu taşınmazı kimseye ait değilse, yani sahipsiz ise, edinilebilir. İşgal ile birlikte mülkiyet edinilebilir.

5- Paydaş kapatma davası nedir? 

Ortaklığın infisahında ortakların veya ortakların gayrimenkullerinin nasıl dağıtılacağına ilişkin davalar. Tapuya kayıtlı gayrimenkuller, özel yollara kayıtlı gemiler, parseller, sular, bonolar, para ve alacaklar bu dava kapsamındadır.

6- Kamulaştırma davası nedir? 

Özel mülkiyet ve arsa gibi gayrimenkullerin bedeli karşılığında kamuya açılması sürecinde ortaya çıkan uyuşmazlık davaları. Mülk sahibi için kamulaştırma bedeli düşükse veya elden çıkarmak istemiyorsa kamulaştırma başlatılabilir.

Bize Ulaşın

Soru, öneri veya iş birliği için hızlıca bize ulaşın.