Evlilik Sözleşmesi Hakkında
Evlilik sözleşmesi hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere bu içerikten kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Son yıllarda evlenecek olan çiftler arasında yapılan evlilik sözleşmeleri son derece popüler olmaya başlamıştır. Sizlerde içeriğimizi dikkatli bir şekilde okuyarak İzmir aile avukatı tarafından evlilik sözleşmesi nasıl yapılır? nasıl iptal edilir gibi tüm bilgilere sahip olabilirsiniz.
Evlilik Sözleşmesi Nedir?
Evlilik sözleşmesi, eşler arasında evlilik öncesi veya evlilik sırasında yapılan ve evlilik, boşanma ve boşanma sonrası işlemleri düzenleyen hükümler içeren bir sözleşmedir. Evlilik akdi esas olarak boşanmadan sonra malın nasıl dağıtılacağını, yani karı kocanın mallarının hangi sisteme ait olduğunu düzenler. Sözleşme serbestisi genel kural olmakla birlikte, eşlerin mal rejiminin türünü belirlemede sınırsız özgürlükleri yoktur. Bu nedenle bu yazımızda evlilik sözleşmesi mal rejiminin belirlenme boyutu üzerinde duracağız.
Evlilik Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Burada kastedilen aslında mülkiyet hakkı sözleşmesinin şekil şartıdır. Hukukumuzda eşler, evlenmeden önce yetkili bir memura yazılı beyanda bulunmak veya evlendikten sonra noter tasdiki veya onayı ile mal rejimi sözleşmesi akdedebilirler. Sözleşme karı koca tarafından ve gerekirse yasal temsilcileri tarafından imzalanır. Sözleşmenin resmi format gerekliliklerine uygun olduğu görülmektedir. Devlet memurlarına evlilik öncesi tebligatlar olağan yazılı şekilde yapılsa da resmi bir usulü vardır. Bunun dışında başka hiçbir yetkili veya kurumun mal rejimi sözleşmeleri düzenleme veya onaylama yetkisi yoktur.
Evlilik Sözleşmesi Ne Zaman Yapılır?
Evlenmeden önce veya sonra tarafların rızası ile bir mal sözleşmesi yapılabilir. Hepimizin bildiği gibi, evlilik sözleşmesi tarafların huzurunda noterde yapılır. Noterde akdedilen mal rejimi sözleşmesi, düzenleme veya onay ile yapılabilir. Ayrıca taraflar evlilik başvurusunda bulunurken hangi mal sistemini tercih ettiklerini de kendilerine yazılı olarak bildirebilirler.
Evlilik sözleşmesi nerede yapılır?
Noterde akdedilen mal rejimi sözleşmesinin tüm tarafları tarafından imzalanması zorunlu bir unsurdur. Taraflardan herhangi birinin imzası olmaksızın, ilgili sözleşme hukuken geçersiz sayılacaktır. Sözleşme tarafı küçük veya sınırlı ise, yasal temsilcisinin sözleşmeyi imzalaması gerekir.
Evlilik Sözleşmesi Nasıl İptal Edilir?
Günümüzde geçerli olan kanunlara göre eşler evlenme aşamasında kendi aralarında bir mal rejimi seçimi yapmamışsa kazanılmış mallar üzerinden mal paylaşım rejimi uygulanmaktadır. Eşlerin başka bir mal rejimini tercih etmemiş olmaları durumunda, edinilmiş mal paylaşımı mülkiyet rejiminin geçerli olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, bir eş, yeni bir mal rejimi ile sözleşme yapmak için her zaman önceki veya başka bir mal rejimini kabul edebilir.
Ancak bazı durumlarda eşlerden birinin talebi üzerine edinilmiş mal rejimi değiştirilerek mal ayrılığı sağlanabilmektedir.
Mal ayrılığına geçilebilmesi için eşlerin haklı bir sebebin var olduğunu ispat edebilmeleri gerekir.
Bu nedenler şunlar olabilir:
Diğer eşin mal ve yükümlülükleri veya ortaklıktaki payları düşer, diğer eşin, davacının veya ortaklığın çıkarları tehlikeye girer, diğer eş ortaklık mallarının sebepsiz yere devrine rıza göstermez, diğer eş Eşin talepte bulunan eşe malvarlığı, geliri, borçları veya ortaklık malları hakkında bilgi vermemesi, başka bir ortağın muhakeme eksikliğinin devam etmesi. Ortak girişimi kabul etmeye karar veren taraf iflas ederse ayrı bir dava açmaya gerek yoktur, ortaklık otomatik olarak mal ayrılığına dönüşür. Aynı şekilde, mal ortaklığını kabul eden eşlerden biri aleyhine icra takibinde bulunan alacaklı, hacizin icrasında zarara uğramışsa, hâkimden mal paylaşımına karar vermesini isteyebilir.
Eşlerden biri çoğu kez ayırt etme hakkından yoksun bırakılıyorsa, kanuni temsilcisi de bu gerekçeyle mal paylaşımına karar verilmesini isteyebilir.
Mal paylaşımı sebeplerinin ortadan kalkması halinde hâkim, eşlerden birinin talebi üzerine eski mal rejiminin geri getirilmesine karar verebilir.