Genel Af Hakkında

Genel af nedir? Genel af hangi suçları kapsar gibi merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarına bu sayfa aracılığıyla kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Sizlerde genel af ile merak ettiğiniz daha detaylı soruları ceza avukatı İzmir şubelerine kolay bir şekilde sorabilirsiniz.

Genel Af Nedir?

Af, cezaevindeki suçluları ve ailelerini etkileyen en önemli konulardan bir tanesidir. Kanunumuz af sistemini genel af ve özel af olmak üzere ikiye ayırmaktadır. Af, kamuya açık davaları reddeden ve cezai mahkumiyetleri ve bunların sonuçlarını silen bir yasal uygulamadır.

Özel af ise cezayı azaltabilen, para cezasına çevirebilen veya tamamen kaldırabilen bir hukuk uygulamasıdır. Her iki af türü de suçu ortadan kaldırmaz. Bu nedenle suç mağdurları haklarını elde etmek için maddi veya manevi tazminat davası açabilmektedir. Aftan bağımsız olarak, suç için ödenen para cezalarının ve müsadere edilen malın geri alınması mümkün değildir.

Avukat İzmir şubelerini tercih ederek sizlerde genel af kanunları hakkında çok daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.

Genel Af Hangi Suçları Kapsar?

Belirli bir tarihten önce bir suç veya suç grubuyla ilgili tüm hukuki sonuçları ortadan kaldırmak için af çıkarılabileceği gibi, bir suçun tüm hukuki sonuçlarını ortadan kaldırmak için de çıkarılabilir.

Bir affın hukuki sonuçları şunları içermektedir.

  • Af çıkması halinde, devam eden bir kovuşturma soruşturması kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesiyle sona erer.
  • Ceza mahkemelerinde açılmış ve devam eden kamu davalarının düşürülmesi.
  • Kesinleşmiş olan ve ceza mahkumiyeti tüm sonuçlar ile birlikte ortadan kalkmaktadır. Özetle hüküm infaz edilmemektedir.
  • Sabıka kaydını silerek tüm af cezalarını sabıka kaydından çıkarılmaktadır.
  • Affedilen bir suçlu yeniden suç işlemiş olsa bile tekerrür kuralları uygulanmaz. Affedilen bir suçlunun başka bir suç işlemesi halinde yargılama sonucunda yürütmenin geri bırakılmasına karar verilebilir. Ancak, yeniden suç işleyen suçlular hakkında cezanın ertelenmesine karar verilemez.
  • Kamu görevlisi olarak hizmet veren memurlar hakkında verilmiş disiplin cezaları sonucunda bir mahkûmiyet söz konusu ise mahkûmiyet genel olarak affa uğramasıyla birlikte disiplin cezaları da affedilmektedir. Disiplin cezaları mahkûmiyet olarak verilmemişse genel af kanunları bu cezalara hükmetmemektedir.

 

Genel Af Hakkında

Genel Af Çıkarsa Ne Olur?

TCK kanunu madde 65’e göre genel af çıkması halinde açık olan kamu davaları düşmekte ve hüküm olmuş olan cezaların tamamı sonuçları ile birlikte ortadan kalkmaktadır. Verilen cezaya bağlı olarak ceza hükümlerinde belirtilen hak yoksunlukları devam eder.

Genel Af: Kamu davalarının düşmesi veya ceza davalarının tüm sonuçlarının ortadan kaldırılmasını ilgilendiren bir ceza hukuku kurumdur. Sadece işlenmiş olan tek bir suç tipine dair bir genel af çıkması da mümkündür. Genel af hapis cezaları ve adli para cezaları alında da uygulanmaktadır.

İzmir ceza avukatına danışarak dosyanızın genel af hükümlerine tabi olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.

Genel Af İlanına Kim Karar Verir?

Genel Afların ve özel afların yasal dayanağı Anayasa’dan gelmektedir. Af veya özel af çıkarma yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne aittir. Af kararı, üye tamsayısının beşte üçü ile Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından alınabilir. Başka bir deyişle, af veya özel af kararı için en az 360 milletvekili oyu gerekir. Af, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri tarafından, özel af ise bu üyelerin ve Cumhurbaşkanının kararı ile konulabilir. Ancak ormanlara karşı işlenen suçlar için af çıkarılamaz.

Sizlerde İzmir Avukat şubesini tercih ederek aklınıza takılan tüm soruları ve dosyalarınız hakkında bilgilere çok daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.